Wij zijn niet klimaatneutraal

Frank De Block was al een paar maanden volop in de weer met de nieuwste TIM, over duurzaamheid. De realiteit van de afgelopen weken heeft ons ingehaald, waardoor een “special” ervan voor jongeren, al klaar is en online staat nog voor de originele versie in première gegaan is.
In april wordt deze versie, “de stRaat van het klimaat” gespeeld in o.a. Leuven en Mechelen via vragen uit het onderwijs.

Ecologie en het klimaat zijn thema’s die al lang broeien en leven bij Inspinazie.
Een van onze eerste opdrachtgevers voor langerlopende reeksen was bijvoorbeeld Ecowerf in Leuven, voor voorstellingen over vermijden van en omgaan met afval.
Het huisfestival Improovelicious onderscheidt zich van vele improvisatiefestivals door geen batterij aan gadgets aan te kopen, vliegverplaatsingen van gasten tot een minimum te beperken (en ook niet elk jaar een festival op te zetten), mensen te laten aankruisen dat ze vlees willen eten i.p.v een klassieke ‘vegetarische’ checkbox te gebruiken, werken met cateraar Improvisio die sowieso gaat voor lokaal, enz.
Dilemmaraad en uitwisseltips over zelfoogstvelden, menstruatiecups, deelwagens, of afvalpreventie maken al meerdere jaren standaard deel uit van onze kleedkamergesprekken.
Whow, zijn we zo heiliggroen met Inspinazie?

Zeker niet.
We zijn minder vegetarisch dan onze rider laat uitschijnen.
We hebben alles bij elkaar geteld massa’s aan slecht geselecteerde beeldmaterialen die in allerhande clouds serverenergie liggen te vreten. Ondergetekende schrijft deze blog terwijl ze vliegt boven de Alantische Oceaan (terwijl haar facebooktijdlijn een digitale klimaatmars is).

Kortom, ambiguïteit is ons niet vreemd en onze werking is nog niet klimaatneutraal. Maar we stellen wel de vragen en evolueren met rasse schreden!
We leggen bijvoorbeeld heel wat kilometers af voor onze voorstellingen, en de laatste twee jaar zijn er door de ganse groep ontzettend veel autokilometers omgezet in spoorkilometers. Bijzonder trots op en blij mee.
Of twee spelers sloegen een uitnodiging voor een gratis internationale workshop in Roemenië af, na het afwegen van de opbrengst versus de ecologische afdruk van de verplaatsing.
En ook al willen we nog klimaatneutraler worden in ons eigen doen en laten, we willen vooral niet neutraal zijn in onze visie op het klimaat. Tenminste niet neutraal in de zin van onverschillig of inactief.

https://www.facebook.com/27404336525/videos/391722514918889/

Doorheen de laatste maanden hadden we regelmatig gesprekken binnen Inspinazie in verband met neutraliteit en het al dan niet innemen van standpunten.
Bij vele thematische voorstellingen nemen we duidelijk standpunten in. Er is dan veel ruimte voor kritische stemmen, hindernissen en weerstanden. Toch staan we wel ergens voor. Alleen al de keuze van onze thema’s tonen waar we in geloven. We willen onafhankelijk zijn en meerstemmig kunnen zijn, maar niet neutraal tot in het oneindige. Geen standpunten innemen als organisatie is trouwens ook wel wat makkelijk, hier en daar zelfs onverantwoord of onfair. Doe je het omdat je werkelijk neutraliteit ambieert, of is het omdat je niemand voor het hoofd wil stoten, en geen inkomsten wil missen?

Met de stRaat van het klimaat willen we bijdragen aan klimaatdialogen die bruggen slaan en tot oplossingen leiden.
We zijn van mening dat iedereen stenen kan bijdragen, en óók dat de opwarming grote, snelle  en radicale beleidsdaden vraagt. Dat het daarbij gedaan moet zijn met te doen alsof het maar legitiem is dit te eisen als men zelf als een heilige groene boon leeft. Dat is zo’n doorzichtige zand-in-ogen-strooien tactiek. Die vele sussende en hooghartige reacties op klimaatbetogers jong en oud zijn compleet naast de kwestie.
Alexandria Ocasio-Cortez stelt dat hier vlijmscherp:

Dus, we blijven mee proberen, mee gáán.
Act NOW.

Handig dat we 25 jaar geleden zo’n veggie naam kozen wel.

Gerelateerde afbeelding