Communiceren zonder voorschrift

door Nathalie Van Renterghem

In mei leggen alle vogels een ei, en ikzelf lanceerde een boek. Dat gebeurde officieel op 2 mei in het Fakkeltheater in Antwerpen. Het boek bundelt de improvisatiewijsheid die ik de afgelopen dertig jaar vanuit Inspinazie vergaarde, en de linken die we dagelijks zien in ons werk met de zoektocht naar openheid, verbinding en helderheid tussen mensen.


Met Inspinazie pionierden we in ons land met dit werk van toegepaste improvisatie, dat wereldwijd een grote ontwikkeling doormaakt. Voor mij is het boek dan ook deels een ode aan dat prachtige nest van Inspinaziërs, waarvan je het verhaal in het kort hier kan lezen.
Improviseren kan in allerlei activiteiten. Ja kan improviserend spelen, koken, muziek maken, een kamer inrichten, tuinieren, dansen, communiceren. Improviseren moet je zeker niet altijd doen, liefst niet zelfs, maar we laten het veel te weinig toe. Terwijl het ons kan leiden naar onder andere beter waarnemen, adequatere keuzes in het moment, sterkere cocreaties. Over die meerwaardes gaat het boek.

Onze voorstelling ZWERM laat dit alles aan den lijve ondervinden. Theater is een prachtig medium om de kracht van improvisatie mee bloot te leggen. Logisch dus dat de lancering ondersteund werd door een improvisatietheatervoorstelling. Het werd er een om duimen en vingers bij af te likken.

“Wa- was – da – na? Met open mond zat ik daar in het Fakkeltheater. Kinderlijke verwondering. Ik heb écht genoten.”
“Dat het superboeiend was! Dankjewel.”
“Een theaterfamilie waarbij je in de buurt wil blijven. Ze tonen meer dan je wil en dan nog blijft de helft verborgen. Zoals een goede familie betaamt.”

Wat deze voorstelling typeert is dat je na het spel de kans krijgt om in de hoofden van de improvisanten te gluren. Ze nemen dan plaats in de hot seat, waar je hen het vuur aan de schenen kan leggen. Zo kom je bijvoorbeeld te weten wanneer ze blokkeerden en hoe ze daar met hun improvisatieskills mee omgaan. Of waar ze hun inspiratie vandaan haalden. Hoe ze hun hoofd en lijf lieten samenwerken. Soms herspelen we een stuk uit de voorstelling en proberen we iets anders, of doen we een oefening met het publiek.

Ik heb zelf ontzettend genoten van die namiddag. In het dankwoord van mijn boek staat hoe de inhoud nooit tot stand was gekomen zonder het jarenlange samenwerken binnen Inspinazie, en dat konden we eens te meer voelen.

Dankje frollega’s !! Op naar nog eens dertig jaar samenwerken 🙂
Dankje Britt Raes voor de mooie illustraties in het boek én de schetsen die je ook nog maakte van het evenement :-).
Dankje Pelckmans: Nancy Derboven voor de schrijfbegeleiding van een rot in het vak, Ellen Meeusen voor de zorgvuldige uitwerking. Katrin Goderis voor de lancering. En Liesbeth Janssen om me op allerlei momenten op te vangen :-).

Goesting gekregen?
>>> Meer weten over het boek en/of het bestellen? Dat kan hier.
>>> Op 7 juni gaan we opnieuw ZWERMEN, om 20.00u in het Wagehuys in Leuven!
>>> Train zelf je improvisatievaardigheden voor leven en werk tijdens onze cursussen Living Impro !