menselijke gezicht in zwermformatie

Zwerm / Zonder voorschrift

Bouwen aan relationeel weefsel

Wat als… een team of een organisatie zich meer zou gedragen als een improvisatiegezelschap? Als een goed efgestemde zwerm vol hyperaandachtige en wendbare leden? Dan zouden begrippen als zelfsturing, gedeeld leiderschap en agile werken ineens minder hol klinken. In Zwerm / Zonder voorschrift presenteren wij onszelf als team en leggen onze werking bloot.

Na een volledig geïmproviseerd improvisatietheaterstuk van een uurtje krijg je de kans om allerlei vragen te stellen aan de spelers. Ze nemen plaats in de zogenaamde HOT SEAT en laten binnenkijken in het hoofd en hart de improvisant. Dat is uitermate boeiend want improvisanten bezitten zeker niet de perfectie of het ideaal van alle onderstaande kwaliteiten, maar ze weten wel dat het net door de blokkades te blijven onderzoeken is dat je kan blijven bewegen in het niet-weten.
Zwerm / Zonder voorschrift is een theatervoorstelling én een onderzoekslabo! Dat blijvend in dialoog gaan over het relationele weefsel, over “hoe we het met elkaar doen” is op zich onontbeerlijk geworden voor organisaties die gezond en duurzaam willen blijven.

  • Verantwoordelijkheid: samenwerken in leiderschap en leiderschap in samenwerking
  • Voeling: aandacht voor wat er in jezelf gebeurt, bij de ander en om je heen
  • Vertrouwen: uitgaan van de goede intenties van de ander
  • Verbeelding: mogelijkheidsdenken in plaats van hindernisdenken
  • Vertragen: om dieper te duiken in wat er speelt, om te versnellen, en om om te gaan met interactiestress
  • Verbinding: overgave en engagement, met elkaar en met het verhaal dat je samen bouwt
  • Vrijheid: bewustzijn van blokkerende, stereotyperende, beperkende gedachten en die loslaten. Durven éérst springen en dan zien hoe je gaat landen.

Deze kwaliteiten, algemeen of een afgebakende set, worden besproken en ook doorleefd aan de hand van enkele ervraingsoefeningen met het publiek. Het programma kan in duur aangepast Het zijn ook deze kwaliteiten die centraal staan in het boek “Improviseren: communiceren zonder voorschrift”.