Ge moest erbij zijn.

We krijgen vaak de vraag of onze voorstellingen kunnen gefilmd worden. Zodat de video later kan gebruikt worden om te tonen aan de afwezigen, of in de toekomst als materiaal in interne opleidingen.

Hierop zeggen we steevast neen. Het zou afbreuk doen aan onze eigen voorstelling achteraf, en het zou mogelijks ook een soort broodroof kunnen zijn voor professionele videomakers. We doen dat wel trouwens, video’s maken in samenwerking met regisseurs. Zo kan je ons regelmatig zien verschijnen bij opleidingen van Mediv, in het spel Rouwkost van de Aanstokerij, of in online intern opleidingsmateriaal van enkele overheidsagentschappen, banken, ziekenhuizen,…

Er zijn verschillende redenen waarom het niet evident is een volwaardige video te maken van een integrale improvisatievoorstelling voor zinvol gebruik achteraf .
Alvast enkele:

  • De akoestiek: het zou heel wat technisch vernuft vragen om van een voorstelling een video te maken die aangenaam is om naar te luisteren.
  • Visueel: in een studio-opname maak je andere lichtkeuzes dan tijdens een voorstelling. Je zou ook al heel wat camera’s nodig hebben om een deftige montage te maken van zoiets.
  • Het improviseren zelf: onze manier van werken is gestoeld op interactie en werken met wat zich in het moment aandient. Dat valt achteraf helemaal weg waardoor een video alleen teleurstellend kan zijn: ge moest erbij zijn!
    Bij videowerk gebruiken we trouwens scripts.

Wat zeker wel kan natuurlijk, is filmen om flarden van de voorstelling te gebruiken in een sfeerverslag van het evenement.

>> Op onze video-pagina kan je er zo een aantal zien. Heel leuk om als je ons nog niet aan het werk zag, een idee te krijgen van hoe het eraan toe gaat met dat thematisch improvisatietheater op evenementen!

>> Nog over media: je kan op 25 december om 17.00 luisteren of kijken naar Marc Breban over Inspinazie en improvisatietheater.
Hij is te gast bij Hallo Cox, een programma van Maarten Cox op RTV/TV plus (ook te bekijken via Telenet of Proximus).