TIM steekt een hart onder de riem

TIM monologen #5
Elke speecht voor winkelmedewerkers

Wanneer: woensdag 8 april 20u15-20u25, na het applaus
Waar: online op computer:  https://zoom.us/j/719628022
OF op de smartphone ZOOM app
Iedereen is welkom vanaf 20u05. Nadien kan de video vrij verspreid worden om andere zorgverleners een hart onder de riem te steken.

Als sneeuw voor de zon

Zoals bij zoveel andere diensten op maat die in publiek doorgaan, zagen wij de TIM agenda voor de komende weken op twee dagen tijd in het niets oplossen.

Nog voor de overheid grote samenkomsten verbood, beslisten de collega’s van Improovelicious al dat het onverantwoord was om in april het Internationale Improvisatie Festival te laten plaats vinden en annuleerden het evenement waar al een jaar hard aan gezwoegd was.
Bij TIM Theater weekte de discussie los of we niet zelf moesten beslissen dat theatervoorstellingen te gevaarlijk waren? Niet voor ons, veilig op de scène, maar voor het publiek dat anderhalf uur op elkaar gepakt zit. Een speler besliste al zelf dat ze het niet meer wilde doen en stuurde dapper haar kat. Degenen die het podium bestegen probeerden het gekke gevoel om elkaar niet aan te raken, weg te spelen. En wij zetten bij Inspinazie zo graag in op (inter)fysiek spel!

Voor een keer deden we de moeite niet om het Vlaamse publiek dat standaard wat wegkruipt dicht bij elkaar vooraan te zetten. Of we waren blij met de tafeltjes die een klant had voorzien om de toeschouwers wat verder uit elkaar te trekken.
Tijdens een workshop gaven we mensen de kans om hun handen te gaan wassen nadat we zonder nadenken een oefening hadden gedaan waarbij ze de handen op elkaar hielden. Niemand ging op dat aanbod in. We kunnen het ons nu al niet meer voorstellen, maar dat was toen nog te raar.

De laatste pre-corona TIM foto. Na afloop van een voorstelling voor de medewerkers van de stad Sint-Niklaas. Sint-Niklaas nam ook al zelf voorzorgen: deelname aan de activiteit was niet verplicht en aan de mensen werden gevraagd stoelen tussen te laten.

Living Impro

In de dagen die volgden belde de ene na de andere klant af en zaten we plots en redelijk onverwacht in een nieuwe realiteit. In improvisatiewereld circuleerde al snel de volgende boodschap:

Now it’s for real.
This is what we practiced for.

Improviseren is onder andere “eerst laten binnenkomen”. Daar schreef Ingrid Deprez een mooie blog over. Verbinden met wat er is.
Vanuit TIM Theater zien we vooral hoe de wereld zelf een waanzinnig theaterstuk lijkt momenteel met veel improvisatie en veel urgentie en veel nood aan connectie. Wij doen enkele weken volledig ons TIM kot dicht zoals vele andere organisaties in de theatersector genoodzaakt zijn te doen, maar ondertussen houden we graag in het oog waar we als vrijwilliger, ook met improvisatietheater, van enige betekenis kunnen zijn.

De online TIM Hart-onder-de-riem-Monologen

Eén formule is zo’n vanzelfsprekendheid dat we er morgen aan beginnen! Een algemene standaard bij onze voorstellingen is dat we afsluiten met een oprechte hart onder de riem voor het specifieke doelpubliek waar we voor staan. We doen dat klassiek in de vorm van een geïmproviseerde monoloog, ook gekend als “De 10 woorden speech”.
Deze leent zich perfect voor een digitale variant! Later volgende nog andere vormen.

We gaan starten met speeches voor de groepen die vertegenwoordig zouden geweest zijn in de voorstellingen die geannuleerd werden, gevolgd door elke andere mogelijke groep!
Je mag ons steeds laten weten voor welke groep mensen we zeker ook een hart-onder-de-riem-monoloog moeten voorzien de komende tijd! Stuur een mailtje naar tim@inspinazie.be .

Een TIM speech is geen loos compliment, maar steeds gevuld met verhalen en input van en over die groep mensen, dus ook daar gaan we telkens eerst achter aan!

Het zal telkens om 20u15 plaats vinden, na het applaus.
Nadien kan de opname van de speech naar believen gedeeld worden. Het hele gebeuren duurt ongeveer tien minuutjes. Hier vind je telkens de aankondiging van de volgende en een overzicht van de video’s.

De eerste, op vrijdag 27 maart om 20u15, is voor sociaal werkers.
Op 16 maart gingen we spelen voor studenten Sociaal Werk aan de UCLL, over onderbescherming in de zorg, en op 17 maart gingen we spelen voor sociaal werkers in ziekenhuizen over het thema armoede.
Elke Janssen, een van onze top-monoloog-improvisatoren, is er alvast helemaal klaar voor!