Illustratie door Britt Raes waarin de woordspeling van Rouwkost uitgebeeld wordt. Drie mensen verteren hun verlies, op hun bord zie je een afbeelding van de persoon of het dier waar ze om rouwen.

Rouwkost


Omgaan met rouw en verlies

Dood en verlies zijn onlosmakelijk verbonden met het leven. En toch blijft het een onderwerp waar we moeilijk woorden voor vinden. Hoe moeten we ermee omgaan? Moet je erover beginnen tegenover die collega die zijn of haar moeder is verloren of net doen alsof er niets aan de hand is? En wat doe jezelf met al die verwarrende emoties wanneer iemand in jouw omgeving afscheid neemt?
Tijdens dit thematische improvisatietheater bepaalt het publiek mee hoe het de nabestaanden van de overledene in het stuk vergaat. Balancerend op de grens tussen humor en sereniteit worden verscheidene aspecten van rouwen belicht. Emoties, zingeving, rituelen, steun bieden en de sociale dimensie komen allemaal aan bod. De voorstelling kan ingezet worden als preventieve kennismaking met het thema ‘rouw’ en is geschikt voor volwassenen en jongeren. De voorstelling werd ontwikkeld in opdracht van Panal, samen met het gelijknamige spel van De Aanstokerij (informatief spel).

“De scènes worden volledig geïmproviseerd en komen erg naturel over. Zelfs de meest absurde discussies die bijna in de regel met een begrafenis gepaard gaan worden in scène gebracht (…) Want de dood is niet alleen snot en tranen, het is ook een praktische aangelegenheid, een ander deel van het leven.” Tina De Gendt in De Morgen